Voorstelling

Speelgoed van het jaar 2016

 NPD_Total_Toys_Market_BE_YTD_AUG2016_V2.pdf

 Speech_Eric_Schenus_Dreamland.docx

 Speech_Olivier_Fieuw_Fox_Cie.docx


in 't kort...

De verkiezing van het SPEELGOED VAN HET JAAR is al weer aan haar zeventiende editie toe. Deze officiële award is een initiatief van de Belgische Speelgoedfederatie en wordt toegekend volgens een principe van totale, niet-commerciële transparantie. 
Opzet is de fabrikanten, invoerders of agenten te belonen voor hun dynamische aanpak bij het zoeken naar en voorstellen van originele en creatieve spellen en speelgoedartikelen.In juni kwam een jury bijeen, samengesteld uit kleinhandelaars en kopers van spel en speelgoed en ook de journalisten. Samen beoordeelden zij de 60 speelgoedartikelen, verdeeld over dertien categorieën, en kwamen ze tot volgend palmares 

Stimulerende activiteiten    Light’n Go Activity Garden Treehouse – Little Tikes
Eerste leeftijd speelgoed   5 in 1 Letter Locomotief – Vtech
Poppen & pluches   Brightlings – Spin Master
Artistieke activiteiten   3Doodler Start – Spectron
Creatieve activiteiten    Fuzzeez, creëer je eigen pluche – ORB Factory (Ets Denis)
Gezelschapsspellen voor het hele gezin   ROAR ! – 999 Games
Spellen voor kinderen   Roodkapje – Smart
Wetenschappelijke & educatief speelgoed   Interactieve sprekende wereldbol – Clementoni
Denk-en logicaspellen   Dinosaurs Mystic Islands – Smart
High Tech producten   Hatchimals – Spin Master
Constructiespeelgoed   Geosmart Mars Explorer – Smart
Buitenspeelgoed   My Free 5 in 1 – Globber (Maple Leaf Sport)
Speelwereld    Cruiseschip – Playmobil


Dit jaar zal de verbruiker verzocht worden zijn voorkeur, tussen de twaalf laureaten, te geven door op de hierna volgende band te klikken: 
http://www.hetspeelgoedvanhetjaar.be/2016/nl/consumentlabels-stem

Met behulp van een korte video van elk der verkozene voorwerpen, zullen alzo de meisjes, de jongens en hun ouders  het speelgoed dat zij verkiezen, kunnen aanduiden.  Eén winnaar per klasse zal het alzo verkozene speelgoed krijgen.  De uitslag der drie labels meisjes, jongens en ouders zullen aan al de redacties eind oktober verstuurd worden. 

De consument kan in de winkel alle laureaten herkennen aan de zelfklever die de winnaars op de speldoos hebben aangebracht.
 De Belgische Speelgoedfederatie

De Belgische Speelgoedfederatie werd opgericht medio jaren 80. Ze streeft diverse doelstellingen na:

- Speelgoeddistributeurs en -invoerders verenigen en de gemeenschappelijke professionele, economische en sociale belangen van haar leden behartigen;
- Het belang van het spel in de ontwikkeling van het kind benadrukken en op die manier aantonen dat ze permanent begaan is met de kwaliteit van haar speelgoedartikelen;
- De belangen van de sector verdedigen bij de bevoegde instanties en hun aandacht vestigen op de veiligheid en de controle van de reclame (bijv. het gebruik van het "CE"-logo op de verpakking van spellen en speelgoedartikelen die niet onderworpen werden aan de door de EU opgelegde tests).

De Federatie streeft ernaar een geprivilegieerde gesprekpartner te zijn met de Europese Unie, teneinde ze te helpen bij de toepassing van de wetten, de behartiging van de belangen van de sector en de consument. Haar financiële middelen zijn uitsluitend afkomstig van de bijdragen van haar leden.

Sinds 1 januari 2006 is de Belgische Speelgoedfederatie lid van Comeos. Hierdoor kan ze rekenen op een beter klankbord bij de Belgische overheden en geniet ze een betere bescherming van haar rechten en activiteiten.

Personalia :
Secretariaat van de Belgische Speelgoedfederatie
Dhr Marc Folens
Rue de la Tombale 53
5310 Aische-en-Refail
Tel : +32(0)475/24 87 39
Fax : +32(0)81/65 85 60
Email : folensmarc@hotmail.com
Organisatie : Jumax

Mev Véronique Maes
Vanderaeylaan 87
1180 Brussel
Tel/Fax : +32(0)2/372 20 36
GSM : +32(0)475/72 22 32
Email : vmaes.jumax@hotmail.com